Tiramisu cu fructe și tiramisu cu cafea – două delicii într-un singur desert
- cofetarialibelula
- 16 aug.
- 3 min de citit

Sunt momente în care tot ce-ti doresti este o lingurita dintr-un desert fin, racoros si plin de aroma. Tiramisu, fie în varianta sa clasica, fie reinterpretat, este exact acea prajitura care îti aduce zâmbetul pe buze la fiecare înghititura. Astazi îti propunem doua versiuni: tiramisu cu cafea, clasicul italian care ne-a cucerit de mult timp, si tiramisu cu fructe, o varianta fresh, lejera si perfecta pentru zilele calde de vara.
O mica poveste cu parfum de Italia
Originea tiramisului se afla in Italia, cel mai probabil in regiunea Veneto, prin anii ‘60. Numele sau se traduce prin „ridica-ma” sau „invigoreaza-ma” – si nu e greu de inteles de ce. Combinatia dintre cafea si mascarpone creeaza un echilibru intre energie si finete. De-a lungul timpului, reteta a fost reinterpretata, dand nastere unor variante mai usoare, precum tiramisu cu fructe – ideal pentru cei care nu prefera gustul puternic de cafea.
Ingrediente necesare
Pentru tiramisu clasic cu cafea:
400 g piscoturi (savoiardi)
500 g mascarpone
4 oua (sau doar galbenusurile)
100 g zahar
300 ml cafea tare, racita
Cacao pentru decor
Un praf de sare
Pentru tiramisu cu fructe (ex: fructe de padure, piersici, mango):
400 g piscoturi
500 g mascarpone
250 ml smantana pentru frisca
100 g zahar pudra
Fructe proaspete sau din compot
Esenta de vanilie sau coaja rasa de lamaie pentru aroma
Cum se prepara?Tiramisu cu cafea:
Separam ouale. Batem galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase.
Adaugam mascarpone si omogenizam bine.
Intr-un alt bol, batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi le incorporam usor in crema de mascarpone.
Inmuiati piscoturile in cafeaua racita si asezati-le intr-o tava.
Alternati straturi de piscoturi si crema.
Lasati la rece cel putin 4 ore.
Pudrati cu cacao inainte de servire.
Tiramisu cu fructe:
Bateti frisca cu zaharul pudra pana devine ferma.
Amestecati frisca cu mascarpone si aromele alese (vanilie sau coaja de lamaie).
Intr-o tava, aranjati piscoturile inmuiate in sucul fructelor (sau intr-un sirop usor).
Alternati straturi de crema si fructe.
Lasati la rece cel putin 4 ore.
Decorati cu fructe proaspete chiar inainte de servire.
Detaliile care fac diferenta
Pentru un gust mai intens, foloseste cafea espresso la tiramisu clasic.
In varianta cu fructe, poti adauga un strat subtire de gem natural.
Tiramisu se pastreaza foarte bine la frigider pana la 2-3 zile.
Cum si cand il servim?
Tiramisu este un desert care nu are nevoie de o ocazie speciala. Este perfect:
la o cina cu prietenii,
ca desert rapid pentru weekend,
la petrecerile de vara (unde tiramisu cu fructe va fi vedeta!),
sau chiar in portii individuale pentru picnicuri.
Se serveste rece, direct din frigider, acompaniat de un pahar de prosecco sau de o cafea aromata.
Unde poti gasi un tiramisu bun, fara efort?
Daca nu ai timp sa-l pregatesti acasa sau vrei pur si simplu sa te rasfeti fara griji, poti comanda oricand un tiramisu savuros de la Cofetaria Libelula sau sa ne faci o vizita. Aici gasesti deserturi pregatite cu atentie, din ingrediente proaspete si de calitate – exact asa cum trebuie sa fie un rasfat reusit.
De asemene poti citi si:
Comentarii